Att fråga efter
När du som osthandlare handlar med ost från ett svenskt gårdsmejeri, eller när du som intresserad konsument handlar sådan ost finns det många frågor du kan och bör ställa om du verkligen vill förstå din ost och ha svar på tal när dina kunder frågar dig. Några är uppenbara, andra kanske kräver mer eftertanke. Som osthandlare ser du självklart till att ha koll på alla svar på dessa frågor för de ostar du säljer. Alltså – berätta mer om osten X:
- Vilket mejeri tillverkar den?
- I vilken ort nära vilken större stad ligger detta mejeri?
- Vem driver mejeriet?
- Hur länge mejeriet det funnits där?
- Vilken mjölkråvara (djurslag) används till den här osten?
- Vilken ras av djurslaget ifråga kommer mjölken från?
- Kommer mjölken från den egna gården eller köper mejeriet in mjölken från en annan gård?
- Hur har mjölken behandlats före ystningen? Har den pastöriserats?
- OM pastöriserad: Vilken sorts syrakultur har använts vid ystningen?
- Vilken koagulant har använts (endast syrakultur, naturlig löpe, syntetiskt ystenzym)?
- Hur länge har osten mognadslagrats?
- Vem har affinerat (=mognadslagrat) den (mejeriet eller en särskild affinör och i så fall vilken)?
- Tillhör den här osten någon ostsort och i så fall vilken?
- Har ostsorten något skydd (SUB, SGB, SlowFood Presidia)?
- Vad innebär i så fall det skyddet?
- Hur bör osten förtäras (Vit caprin äts t.ex. med fördel tillsammans med Getmese och inrullad i ett smörat tunnbröd, en s.k. stut)?