Det finns två system för skydd av produkter såsom ostar. Det ena sköts av EU och kallas för geografiska indikationer. Däri finns nivåerna Skyddad Ursprungsbeteckning (SUB) samt Skyddad Geografisk Beteckning (SGB). Det andra systemet sköts av SlowFood-rörelsen och rymmer också två nivåer: Presidia och Smakernas ark. EU-systemets produkter återfinns i eAmbrosa-databasen. SlowFood-systemets produkter återfinns här vad gäller Presidia och Smakernas ark. Följande svenska ostar och ostprodukter skyddas i de två systemen:
Skyddad Ursprungsbeteckning (SUB)
Wrångebäcksost
Skyddad Geografisk Beteckning (SGB)
Svecia
Sörmlands Ädel
SlowFood Presidia
Källarlagrad getost
SlowFood Smakernas ark
Hemost
Jämtländsk källarlagrad getost
Wrångebäcksost
Kalvdans (efterrättsost framställd av råmjölk)
Äggost (förrätts- eller efterrättsost framställd av ägg och mjölk typisk för Bohuslän)
Hälsingeostkaka
Småländsk ostkaka
Rökt renost (ost gjord av renmjölk – tillverkas f.n. endast av Ingrid Persson i Vardofjäll)