Svensk ostbricka

Svenska ostar

En klassisk ostbricka brukar rymma en handfull olika ostar. Ofta är några av dessa s.k. dessertostar såsom vitmögelostar eller grönmögelostar. Men det är självklart ingen lag som säger att en ostbricka inte kan bestå av enbart hårdostar. Hur man provar bestämmer man också själv. Några olika spännande principer att prova ost utifrån kan vara:

  1. Samma ostsort – olika tillverkare och tillverkningsorter, t.ex. Prästost från Skånemejerier i Kristianstad, från ArlaFoods i Kalmar, från Falköpings mejeri i Falköping och från Norrmejerier i Umeå
  2. Samma ostsort – olika lagringstider, t.ex. Herrgårdsost 6, 12, 18 och 24 mån (från samma mejeri då!)
  3. Olika ostsorter av samma mjölkråvara, d.v.s. i praktiken olika ostar från ett visst (gårds-)mejeri
  4. Olika ostsorter, men ystade enligt samma grundprincip, t.ex. grynpipiga hårdostar och i så fall t.ex. Prästost, Svecia, Västerbottensost, Hushållsost och Gräddost
  5. Samma ostsort – hantverksmässigt vs. industriellt tillverkad (obs samma lagringstid!), t.ex. Svecia från Löfsta herrgårdsmejeri och från ArlaFoods i Kalmar
  6. Olika ostsorter typiska för Sverige

En provning med utgångspunkt i den sjätte kategorin kan med fördel inkludera ostar ur nedanstående lista:

Hemost (t.ex. från Smålands Ost eller Brostorps ostkakor)
Gräddost (från Boxholm mejeri)
Vit Castello (från ArlaFoods)
Kryddost (t.ex. från Boxholm mejeri eller ArlaFoods)
Prästost (från ArlaFoods, Skånemejerier, Falköpings mejeri eller Norrmejerier)
Herrgårdsost (från ArlaFoods, Skånemejerier eller Norrmejerier)
Wrångebäcksost (från Almnäs bruk)
Västerbottensost (från Norrmejerier)
Gårdsost (från Svedjans Ost)
Stockumlaost (t.ex. från Jürss mejeri)
Källarlagrad getost (t.ex. från Stengärde getgård eller Skärvångens bymejeri)
Getmese (t.ex. från Skärvångens bymejeri eller Åsbergets gårdsmejeri)
Vålå-Loffen (t.ex. från Åsbergets gårdsmejeri)

Svenska Drycker

På samma självklara sätt som normandisk cider passar allra bäst till normandisk camembert och ett spanskt vin är den perfekta kombon med en torr manchego och en bra bit feta nog skulle kunna slinka ned väl tillsammans med ett glas retsina så har givetvis de svenska ostarna sina allra bästa partners i de svenska dryckerna. Några förslag till spännande drycker att välja bland vid en provning av svenska ostar med tillhörande drycker är följande:

Alkoholfria

Kranvatten från platsen där du är
Kolsyrat mineralvatten (t.ex. Loka naturell)
Standardmjölk
Svagdricka (t.ex. från Mora bryggeri)
Ölsupa (50 % Svagdricka+50 % Standardmjölk)
Lagrad julmust
Filtrerad äppelmust (t.ex. Maglehem No 4)
Blåbärsmust (t.ex. 100 % blåbär från Saxhyttegubben)

Alkoholhaltiga

Vodka (t.ex. Absolut vodka eller Purity vodka)
Öl (t.ex. Helgas Hembrygd från Qvänum Mat&Malt)
Blåling (t.ex. Jakt från Grythyttan vin)
Iscider (Brännland Cider)
Rabarberlikör (Rhuby)

Spännande kombinationer

Det finns självklart inget fel eller rätt i vad som passar eller inte passar ihop. Några kombinationer som brukar upplevas trevliga är t.ex.
Wrångebäcksost och Svagdricka
Kryddost och Standardmjölk
Hemost och Blåbärsmust
Prästost och Vodka
Gårdsost och Iscider